9 Temmuz 2011 Cumartesi

Diyet Yapmaya Başlarken , Diyet ve Motivasyon

    Eğer ilk yazımızı okumaydıysanız Diyet Yapmaya Başlamadan yazımızı okumanızı tavsiye ederiz
    Diyet yapmaya başlıyorum diyen herkesin kesintisiz motivasyona ihtiyacı vardır.
Özellikle diyetin ilk haftası gerçekten çok önemlidir. Eğer diyete başlarken ileride karşılaşacağınız zorlukları bilmezseniz diyetiniz yarıda kesilir. Kolay kilo vereceğim diye başlarsanız ikinci gün kendinizi açık büfe! yemek masasının başında bulursunuz.
    Diyette ilk hafta kilo vermek hızlı olur çünkü su kaybı yükseğe çıkarken düşük kalori ve yeni sağlıklı beslenme biçimine hızlı cevabı yüzünden iyi kilo verilir. İlk hafta 2-4 kilo arası verilebilir ama bu yaşa , egzersiz seviyesi , metabolizma hızı ve vücut ağırlığına göre değişir. Program hazırlanmadan önce kişinin yemek yeme düzeni , tüketilen besinler , miktarları , pişirilme çeşitleri ve süreleri gibi ince ayrıntılar aslında çok önemlidir. ilerleyen haftalarda beslenme listesinden günlük 800 kalori civarında eksilterek yeni besin listesi oluşturulur. Günde 800 kalori haftada 1 kilo anlamına gelir ki böyle bir diyeti düzgün uygulayan kişi haftada 1-2 kiloyu cok rahat verir. Ama suyu az içen kişi suyu fazla içmeye başladıysa , antreman yapmazken buna en az yürüyüşü de eklediyse ilk hafta
4 kiloya kadar verebilir ki bu ileri haftalar için risk olabilir. Çünkü böyle kilo vermek hem imkansıza yakındır ki olsa bile sağlıksızdır. Böyle devam etmek isteyen kişi en basitinden baş ağrıları çekmeye başlar.
    3-4 hafta sonra metabolizma iyice yavaşlar. Vücudumuz hayatta kalmak üzere programlanmıstır. Kesilen bir dokunun iyileşmesi, virüslerle savaş, sıcak havada ter miktarının artıp hararetin düşürülmesi gibi her gün yaşadığımız ufak deneyimlerde beden, uyum içinde hareket eder. Bu uyum içindeki makineye her gün iki bin 500 kalori veriyorken birden kaloriyi bin 500’e indirmek, vücudun tüm sistemlerde tasarruf etmesi ve metabolizmayı yavaşlatması anlamına gelir.
Çok düşük kalorili diyetler uzun süreli önerilmez. Bin kalorinin altındaki diyetleri, uygulamamak gerekir. Çok düşük enerjiyle hayatta kalmaya kendini programlayan vücuda daha sonra normal insanlar gibi iki bin 500 kalori vermek, hızlı kilo alımına sebep olur. Bu yüzden kilo verme ve daha sonraki kilo koruma programının tamamında uygulanacak beslenme tipinin kalori, karbonhidrat, protein ve yağ oranları beslenme uzmanı tarafından yönetilmelidir.
Diyete başlarken hedefiniz sadece kilo vermek olursa, beyniniz bu programa göre hareket edip kilo verdikten sonra yeniden yemek yemeye döner. Böylece verdiğiniz hızla hatta verdiğinizden çok daha hızlı şekilde kilolarınız geri gelir. Amacınızı yeni bir yaşam biçimi diye belirlerseniz ve beyninize “Ben artık böyle yaşayacağım” gibi komutlar verirseniz yeni yaşam biçimine geçmeniz daha kolay olur. Koruma programlarında kendi bedeninizin ihtiyacı olan tüm besin gruplarını öğrenirsiniz. Kilo verme sürecinde öğrendiklerinizle birlikte yasaksız olarak her şeyi yemeyi ama besinler arasındaki dengelemeyi anlarsınız. Bu formülü artık hiç düşünmeden otomatik davranış biçimi haline getirdiğinizde yeniden kilo almazsınız.
Yeni yaşam biçimine geçiş , yeni alışkanlıklara geçmek her zaman kolay olmayabilir. Kendinizi suçlamayın, sabırlı olmaya çalışın. Başardığınız diğer davranış değişikliklerini hatırlayın. Hava her gün güneşli değil bazen yağmur yağıyor, bazen de kar ama her sabah yeniden güneş doğuyor. Ufak olumsuzlukları genelleştirmeyin, küçük adımlarla hedefe gitmek en doğrusudur. Bunun için yazmaya başlamak en etkili yoldur, her gün hem yediklerinizi hem duygularınızı yazabilirsiniz. Böylece hangi duygu durumunda bedeniniz hangi besinleri seçiyor anlayabilirsiniz. Bu size kriz oluşmadan önce önlem alma fırsatı verir. Bedeninizi dinlemeye çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder